Ayak Tarak Kemiğinin Özellikleri
26 Temmuz 2024

Ayak Tarak Kemiğinin Özellikleri

Ayak Tarak Kemiği (Metatarsal Kemikler)

Ayak tarak kemiği, ayakta beş tane uzun ve ince kemikten oluşur. Bu kemikler, metatarsal kemikler olarak adlandırılır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte, ayaktaki bazı kemiklerde değişiklikler meydana gelebilir. Ancak, yaygın inanışın aksine, yaşla birlikte ayakta yeni kemiklerin oluşması beklenen bir durum değildir. İnsan ayağı, toplamda 26 kemikten oluşur ve bu sayı değişmez.

Ayak Tarak Kemiğinin Yapısı

Ayakta parmak eklemlerine kadar uzanan beş tane metatarsal kemik bulunmaktadır. Bu kemikler, birinci metatarsal kemikten başlayarak beşinci metatarsal kemiğe kadar numaralandırılır. Birinci metatarsal kemik, diğerlerinden biraz daha kısa ve daha kalındır. Yürüme, koşma veya sıçrama sırasında, vücut ağırlığı parmak uçlarına ve metatarsal kemiklere aktarılır. Taşınan yükün büyük bir bölümü birinci ve ikinci metatarsal kemikler tarafından taşınır. Ayak tarak kemiğindeki çoğu sorun, darbe yüklerinden veya ayağın mekanik ağırlığı dağıtma biçiminin etkilendiği durumlarda meydana gelir. Bu durumlarda metatarsal kemikler üzerine daha fazla yük binmekte, özellikle metatarsal kemik uçlarıyla, ayak parmak kemikleriyle birleşen yuvarlak uçlarda iltihaplanma ve ağrı meydana getirmektedir.

Ayak Tarak Kemiği ile İlgili Rahatsızlıklara Sebep Olan Etkenler

  • Yoğun Egzersiz veya Aktivite: Koşma gibi eylemler sırasında ayağın ön tarafı büyük bir ağırlıkla karşı karşıya kalır. Özellikle darbeli sporlarla ilgilenen kişilerde, uygunsuz ayakkabılar riski daha fazla artırır.
  • Bazı Ayak Şekilleri: Ayaktaki taban kavisinin yüksek olması durumunda metatarsal kemiklere daha çok yük binmesine sebep olur. Bunun gibi ayak başparmağından uzun ikinci parmak da buna sebeptir. Bu durumda ikinci metatarsal kemiğe daha çok yük biner.
  • Çekiç Parmak: Bu sorun, yüksek topuklu ayakkabılar giyenlerde ve küçük ayakkabı giyenlerde ayak parmaklarının düz olarak durmadığı durumlarda meydana gelir. Bu durumda ayak parmaklarının özellikle ikincisi, eklemdeki kıvrılmadan dolayı aşağıya bükülmektedir. Bu sıkışmayla metatarsal kemik uçları çökmektedir.
  • Bunyon (Ayak Başparmakta Kemik Çıkıntısı): Bu sorun, ayak başparmağında oluşan ağrılı şişlikle ortaya çıkar. Bu sorun kalıtımsal olarak kabul edilse de yüksek topuklu ve dar ayakkabı giyenlerde sıkça oluşur. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Başparmak güçten düştüğünde ayaklara daha fazla yük biner. Bu sorunu düzeltmek için yapılan ameliyat sonrasında, hastaların yeterince dinlenmemesi halinde ayak tarak kemiğinde sorunlar yaşanır.
  • Aşırı Kilolar: Ayaklar zaten vücut ağırlığını taşımaktadır. Kilonun birkaç kilo fazlası bile metatarsal kemikler üzerine daha fazla yük bindirir. Kilonun verilmesi tarak kemiğinin sorun yaşamasını önler.
  • Kötü Ayakkabı Seçimi: Tarak kemiklerinde sorun yaşanmasına sebep olan yüksek topuklu ayakkabılar, ayak tarak kemiğine fazladan yük binmesine neden olur. Ayakkabıların uçları dar, ayak altındaki desteği az olması tarak kemiğinde soruna neden olur.
  • Stres Kırıkları: Bu kırık türleri tarak kemiğinde veya ayak parmaklarında oluşur. Bunlar ayağa binen yükün artmasına neden olduklarından metatarsal kemiklerde sorunların oluşmasına sebep olur.
  • Morton Nöromu: Sinirin çevresinde bulunan lifli dokunun büyümesi, üçüncü ve dördüncü metatarsal kemik uçlarında oluşur. Bu durumda tarak kemiğinde baskı oluşur. Genellikle yüksek topuklu ve sıkı ayakkabılar giymek bunun oluşumuna sebep olur. Ayrıca darbeli sporlar ve koşma bu soruna sebep olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ben

07 Nisan 2024 Pazar

Benim ayak tarak kemigimde bir catlak olustu ve 1 haftadir alcili kaldi simdi alcim cikti . ayagima ne iyi gelir cevap verirseniz mutlu olurum.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ben,

Ayak tarak kemiğinizdeki çatlağın iyileşme sürecinde dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Öncelikle doktorunuzun tavsiyelerine uymanız çok önemli. Ayak sağlığınızı korumak ve iyileşmeyi hızlandırmak için şu önerilere dikkat edebilirsiniz:

1. Dinlenme: Ayak kemiğinizin tam olarak iyileşmesi için dinlenmeye devam edin. Mümkünse ayağınızı yüksekte tutarak şişliği azaltabilirsiniz.
2. Buz Uygulaması: Şişlik ve ağrıyı azaltmak için günde birkaç kez 15-20 dakika boyunca buz uygulayabilirsiniz.
3. Fizik Tedavi: Doktorunuzun önerisiyle hafif egzersizler ve fizik tedavi uygulamaları, ayak kaslarınızı güçlendirebilir ve esnekliğinizi geri kazanmanıza yardımcı olabilir.
4. Destekleyici Ayakkabı: İyileşme sürecinde destekleyici ve rahat ayakkabılar giymek önemlidir. Ortopedik tabanlıklar da kullanabilirsiniz.
5. Ağrı Kesiciler: Doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanarak ağrıyı kontrol altında tutabilirsiniz.

Umarım bu öneriler size yardımcı olur ve en kısa sürede sağlığınıza kavuşursunuz. Geçmiş olsun!

2. Cevap
cevap

Özbatu

Kemikte oluşan çatlağın iyileşimini hızlandırmak için kemik suyu ile yapılmış çorba, kalsiyum oranı yüksek süt ve süt ürünler tüketilmesi iyileşme aşamasına iyi gelecektir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayak Nasırı Nasıl Geçer

Ayak Nasırı Nasıl Geçer

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Ayak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Rüyada Ayak Görmek Rüya Yorumu ve Anlamı

Rüyada Ayak Görmek Rüya Yorumu ve Anlamı

Ayak Altı Su Toplaması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Altı Su Toplaması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Çatlaklarına Ne İyi Gelir?

Ayak Çatlaklarına Ne İyi Gelir?

Güncel

Ayak Ağrısı Nedenleri

Ayak Ağrısı Nedenleri

Güncel

Ayak Tabanı Ağrısı

Ayak Tabanı Ağrısı

Ayak Kokusuna Bitkisel Çözüm

Ayak Kokusuna Bitkisel Çözüm

Ayak Parmak Arası Kaşıntısı

Ayak Parmak Arası Kaşıntısı

El Ayak Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi

El Ayak Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Çatlaması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Çatlaması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ayak Ağrısına Ne İyi Gelir?