Ayak Altında Siğil Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Ayak Altında Siğil Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğiller, vücudun diğer bölgelerindeki siğillere kıyasla daha kalın ve sayıca fazla olabilirler. Bu siğiller bir araya gelerek mozaik siğiller oluşturabilir. Ayak altında çıkan siğiller basınca maruz kalan bölgelerde meydana gelirler. Deriyle aynı seviyede, üzerinde siyah noktalar bulunan tekli veya çoklu şekilde bulunurlar. Siyah noktalar, yürüme ve ayakta durma sırasında siğillerde kanama olmasından kaynaklanır. Vücut ağırlığı nedeniyle deri yüzeyiyle aynı seviyede olurlar. Ancak derinlere doğru ilerleyerek ağrıya neden olabilirler. Görünümleri itibarıyla nasırlarla karıştırılabilirler. Bu konumları itibarıyla derinde olduklarından, tedavileri oldukça zordur. Siğiller, HPV enfeksiyonuna bağlı olarak derinin üst bölümünde oluşurlar. Çocuklarda ve gençlerde daha fazla görülür. Virüsün vücuda girmesiyle birlikte 2-9 ay arasında belirtiler vermeye başlar. Nadir olarak bu süre daha uzun olabilir. Siğillerin en büyük özelliği bulaşıcı olmalarıdır. Direkt temas ile bulaşacağından, özellikle ortak kullanım alanlarında dikkatli olmak gerekir.

Ayak Tabanı Siğilleri Neden Oluşur?

  • Ortak kullanım alanlarında bulunan ıslak zeminler
  • Ev ortamı dışında çıplak ayakla dolaşmak
  • Çevre kirliliği
  • Ciltte bulunan kesikler ve yaralar
  • Kişisel eşyaların ortak kullanımı
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Siğillere direkt temas halinde olmak
  • Stres, yorgunluk ve halsizlik

Ayak Altında Siğil Tedavisi Nasıl Olur?

  • Kriyoterapi: Bu yöntem siğil dondurma işlemi olarak bilinir. Siğillere -196 derecede sıvı nitrojen uygulanır. Yapılan dondurma işlemi cilde yavaş olarak etki ederek, siğilin etrafında kabarcık oluşturur. Siğillerdeki ölü doku bir hafta içinde kendiliğinden düşer. Bu tedavi biraz rahatsız edici olsa da siğil tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir. İz bırakmadan iyileşen siğiller, yayılma da göstermezler. Büyük boydaki siğillere 3-4 hafta aralıklarla birkaç defa tedavinin tekrarlanması gerekebilir.
  • Siğilin Kesilerek Çıkarılması: Cerrahi yöntemle kesilip çıkarılan siğil tedavisi oldukça başarılıdır. İyileşme için biraz zamana ihtiyaç olması, iz bırakabilmesi ve enfeksiyon riski olması yüzünden fazla tercih edilmemektedir.
  • Yakma ya da Elektrokoterizasyon: Bu yöntem elektrikle siğilleri yok etmektedir. Siğil dokusunu yok etmek için, içinde elektrik akımı olan bir sonda kullanılmaktadır. Bu yöntem etkili olsa da iz bıraktığından fazla tercih edilmemektedir.
  • Lazer Uygulaması: Bu yöntemde siğilleri yok etmek için yoğun bir ışık huzmesi kullanılmaktadır. Tedavi lokal ya da genel anestezi altında yapılmaktadır. Yara izi oluşturmayan işlem sonrasında biraz ağrı olabilir. Ayrıca enfeksiyon riski bulunmaktadır.
  • İlaç Tedavileri: Bunlar jel ve krem şeklinde ilaçlardır. Ayrıca ilaçlı yakılar da bulunmaktadır. Bu ilaçların etken maddesi salisilik asittir. Bu madde siğillerin üzerindeki kalın deriyi yok etmektedir. Daha sonra ponza taşı ya da törpüyle ovulan siğiller yok edilmektedir. Ancak ilaçların sağlıklı cilde temas ettirilmemesi gerekir. Bu bölgelere zarar veren etkileri vardır. Uygulanacak tedavilerin süresi 3-4 hafta devam edebilir.

Ekstra Bilgiler

Ayak siğillerinin tedavisi genellikle uzun sürebilir ve tekrarlama olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle, tedavi sürecinde sabırlı olmak ve doktorun önerilerine uymak önemlidir. Ayrıca, siğillerin yayılmasını önlemek için hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve bağışıklık sistemini güçlendirecek önlemler alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Evde Ayak Bakımı Tarifi

Evde Ayak Bakımı Tarifi

Alçıdan Çıkan Ayak

Alçıdan Çıkan Ayak

Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Parmak Arası Kaşıntısı

Ayak Parmak Arası Kaşıntısı

Ayak Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayakta Egzama Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Egzama Belirtileri ve Tedavisi

Serçe Parmak Uyuşması

Serçe Parmak Uyuşması

Tırnak Batması Nasıl Geçer?

Tırnak Batması Nasıl Geçer?

Ayak Kokusuna Bitkisel Çözüm

Ayak Kokusuna Bitkisel Çözüm

Ayak Nasırı Nasıl Geçer

Ayak Nasırı Nasıl Geçer

Ayak Topuğu Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Ayak Topuğu Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Ayak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi