Ayak tırnağı batması, birçok insanda yürümeyi ve günlük aktiviteleri engelleyecek derecede rahatsızlık veren ve ağrıya neden olan bir sorundur. Bu durum tüm ayak parmaklarını etkileyebilse de, en yaygın olarak baş parmakta görülür. Tırnağın büyüme aşamasında tek taraflı ya da çift taraflı olarak derinin içine doğru büyümesiyle oluşan enflamasyon sonucunda, tırnak kenarındaki doku tırnağın üzerine doğru ilerler. Tırnak normalde tırnak kökünde, deri altında bulunan germinal matriks adı verilen yerde oluşur ve tırnak yatağı denilen parmağın üzerinden ileriye doğru büyür. Ancak bazı durumlarda tırnağın uç kısımları yanlardan deriye batar ve bu alanda bir reaksiyon başlatır. Bazen sadece kenarlarda değil, tüm tırnak yatağında batık duruma gelebilirler. Her iki durumda da belirtiler ağrı ve şişmeyle başlar. Batmanın olduğu yerde kanama veya enfeksiyon gelişebilir. Ayakkabı giymek oldukça acı verici hale gelir. Bu sorun, diyabetli hastalarda geç fark edildiği durumlarda ayağın kaybedilme sebebi olabilir. Ayak Tırnağının Batma Sebepleri Nelerdir?
Ayak Tırnağının Batmasına Nasıl Engel Olunur?Tırnak batmasına engel olmak için ayak tırnaklarının düz kesilmesi, çok kısa kesilmemesi ve törpülenerek kenarlarının düzeltilmesi gerekir. Ayakkabıların ön kısmı dar olanlardan ve ayağı sıkanlardan uzak durulması tavsiye edilir. Ayakları nemli bırakmamak, parmak uçlarının kurumasına ve kabuklanmasına bağlı çatlakların oluşmasına engel olmak önemlidir. Çünkü bu bölgelere yerleşen mantarlar tırnaklarda mantar oluşumuna sebep olur ve kalınlaşan tırnaklar deride batma yapar. Özellikle spor yaparken uygun ayakkabı giyilmelidir. Tırnaklar uzadığında düz olarak kesilmelidir. Bu sorun çocuklarda daha fazla görülür ve doğumla birlikte ortaya çıkarak yaşam boyu devam edebilir. Ayak Tırnağı Batması Nasıl Tedavi Edilir?Tırnak batmasının tedavisi, yeni geliştiği dönemde cerrahi müdahale gerektirmeyen yöntemlerle yapılabilir. Tırnağa gün içinde 2-3 kez ılık su banyosu yapmak, antiseptiklerle temizlemek ve antibiyotikli krem veya ağızdan alınan antibiyotik kullanmak faydalı olabilir. Tırnağı sıcak su içinde bekletmek, antiseptik uygulama yapmak ve üzerine pamuk koymak yararlı olabilir. Bu yöntem, ciltle tırnak arasında tampon görevi görerek tırnağın batmadan büyümesini sağlar. Büyüyen tırnak düz bir şekilde kesilir. Tırnakta hafif batma varsa pamuk uygulama yerine tırnak teli uygulanmalıdır. Bu tırnak telleri, tırnakların çekilmesine engel olur. Teller, batan tırnağın konveks yapısını kaldırarak, kenarları tırnak yatağından ve deriden hafifçe kaldırarak tırnak batmasını engeller. 3-4 hafta süreyle takılan teller, batık tırnağa çözüm getirebilir. Bu yöntem, az ağrıya neden olması ve iş gücü kaybına sebep olmaması nedeniyle tercih edilmektedir. İlerlemiş tırnak batmalarında ise batan kısmın bir kısmı, tırnak yatağıyla birlikte şişen derinin beraber kesilmesi, tırnak kökünü kazımak, fenol uygulaması, gümüş nitrat sürme veya elektrokoter ile tahrip etme işlemi yapılabilir. Yapılan cerrahi müdahale sonrasında bölgeye 1-2 dikiş atılır ve bu dikişler 10-12 gün sonra alınır. Bu işlemde tırnağın dörtte biri alınarak, tırnağın görünümü düzeltilir. Yapılan işlem %95 başarı sağlar ve yeniden tırnak batması olma olasılığı düşüktür. Hastalar, tırnaklarını kendileri kesmemeye çalışmalıdır. Bu, tırnak batmasının daha fazla ilerlemesine sebep olabilir. İyileşmemiş şiş doku olması halinde pedikürle tırnak kenarının iyileştirilmesi sağlanamaz. Batık tırnağın tamamen alınması genellikle iyi değildir çünkü yeni çıkan tırnak yeniden batık çıkabilir. Bu durumda tırnağın yeniden çıkması beklenerek, duruma bakılır. Bu süreç yaklaşık olarak 2 ay kadar sürer, ancak bunun başarı oranı yaklaşık olarak %80'dir. |
Ayak tırnağı batması yaşayanlar için en zorlandığınız an hangisi oldu? Özellikle dar ayakkabı giydiğinizde ya da uzun süre ayakta kaldığınızda nasıl hissediyorsunuz? Ayak tırnağınızın batması nedeniyle enfeksiyon gelişti mi, bu durumda nasıl bir tedavi uyguladınız? Tırnak teli ya da cerrahi müdahale gibi yöntemleri denediniz mi, etkili oldu mu?
Cevap yazMerhaba Siyadet,
Ayak tırnağı batması gerçekten çok rahatsız edici ve ağrılı bir durum. Dar ayakkabı giydiğimde ya da uzun süre ayakta kaldığımda yaşadığım acı tarif edilemez. Bu durum özellikle yürürken ve ayakkabımı çıkarırken daha da kötüleşiyor. Evet, maalesef enfeksiyon gelişti. Enfeksiyon oluştuğunda, ayak parmağım şişti ve kızardı. Bu durumda antibiyotik kullanmak zorunda kaldım ve hijyene çok dikkat ettim.
Tırnak teli yöntemini denedim, bu yöntem tırnağın doğru bir şekilde uzamasına yardımcı oldu ve acıyı hafifletti. Ancak, bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebiliyor. Cerrahi müdahalede tırnağın bir kısmı ya da tamamı alınabiliyor. Bu işlem sonrasında iyileşme süreci biraz zaman alıyor ama uzun vadede daha rahat hissettiriyor. Umarım bu deneyimlerim sana biraz olsun yardımcı olabilir. Her zaman bir uzmana danışmakta fayda var. Sağlıklı günler dilerim!